Vanaf 2021 nieuwe regels overdrachtsbelasting voor startende woningkopers en beleggers

Maandag 21 september 2020

Op Prinsjesdag werden de nieuwe regels rondom de overdrachtsbelasting bekend, de belasting die je betaalt als je een huis koopt.

Starters

Starters van 18 tot 35 jaar betalen vanaf 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt hen ten opzichte van nu 2% van de aankoopprijs. Kopers vanaf 35 jaar blijven net als nu 2% betalen als het om de woning gaat die ook het hoofdverblijf wordt. Beleggers gaan 8% overdrachtsbelasting betalen. Zo wil de overheid de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

Voorwaarden

De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting:

-     De koper is 18 tot 35 jaar.

-     De koper koopt een woning.

-     De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.

-     De koper woont zelf in de woning (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en laat dit vastleggen in een verklaring.

De koper heeft dus een verklaring nodig om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. In de verklaring verklaart de koper dat hij of zij aan de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris. Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij of zij eigenaar van is. Dus als een stel van 33 en 37 jaar gezamenlijk het eerste huis koopt, en ieder krijgt de helft van de woning in eigendom, dan betaalt de jongere partner over zijn of haar helft geen overdrachtsbelasting, en de andere partner over de andere helft van de waarde wel 2% overdrachtsbelasting.

Beleggers

Kopers gaan 8% overdrachtsbelasting betalen als ze de woning als beleggingsobject gaan gebruiken. Bijvoorbeeld als ze het huis verhuren. De overheid wil met deze maatregel starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Wilt u meer weten over de nieuwe regels rondom de overdrachtsbelasting? Bel ons voor het maken van een afspraak.