Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Samenlevingsvormen

Als u een vaste relatie heeft, zal er een keuze gemaakt moeten worden hoe u dat onderling wenst te regelen als u goed voor elkaar wilt zorgen.

Er is een aantal opties waar u uit kunt kiezen, dit zijn een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt gesloten door een ambtenaar van de burgelijke stand. In de wet is veel geregeld over het huwelijk. Een geregistreerd partnerschap is wettelijk gezien nagenoeg gelijk gesteld aan een huwelijk en wordt vaak gezien als de minder formele en snellere variant. Op dit moment (sinds 1 januari 2018) is het zo geregeld dat bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap vanaf die dag het gezamenlijk opgebouwde vermogen gezamenlijk eigendom wordt, maar niet het vermogen dat u al had vóór de huwelijksdatum en ook niet alles wat u uit erfenissen en schenkingen ontvangt (ook tijdens het huwelijk). Ten opzichte van het systeem van de algehele gemeenschap van goederen dat tot en met het jaar 2017 in Nederland gold, is dit een grote verandering. Hoewel de wettlijke regeling voor veel mensen een verbetering zal betekenen, kunnen er redenen zijn om af te wijken van de wet. Met name als u samen vóór het huwelijk een huis had en ''eén van beiden heeft veel eigen geld geïnvesteerd in deze woning, dan is het hele huis na het sluiten van het huwelijk gemeenschappelijk. De inleg ontvangt u in principe niet meer terug. Ook voor mensen met een onderneming zijn er regelingen in de wet opgenomen die nadelig of onduidelijk kunnen uitpakken.

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Als u de wettelijke regeling niet wilt of vanwege bedrijfsmatige redenen zaken meer vermogen wilt scheiden kunnen er voorafgaande aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opgesteld worden. Ook tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen er nog voorwaarden opgesteld worden, maar dat is lastiger omdat er dan vaak een verdeling tot stand gebracht moet worden.

Samen moet u keuzes maken over de inhoud van deze overeenkomst. Hoe wenst u met elkaar om te gaan ingeval van scheiding of bij overlijden van een van uw beide? Wat wil u vastleggen over uw vermogen, de inboedel en een eigen onderneming?

Tijdens een vrijblijvend gesprek kunnen we samen met u bekijken wat bij u past en hoe u uw samenzijn het beste of eenvoudigste goed geregeld heeft.

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, dan staan wij u graag telefonisch of per e-mail te woord. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek van ongeveer een half uur kunnen we samen bekijken wat uw wensen zijn en hoe we die in uw persoonlijke voorwaarden zouden kunnen verwerken. Uiteraard kunt u ook eerst een brochure aanvragen, als u zich liever verder wilt inlezen in dit onderwerp.

Wilt u eerst een offerte opvragen, klik dan hier.

Bent u getrouwd, heeft u een geregistreerd partnerschap of woont u samen? Of heeft u plannen in die richting? Kijk dan eens op onderstaande website om te bepalen of uw gezamenlijke afspraken nog goed passen in uw huidige levenssituatie of welke samenlevingsvorm bij u past.

https://www.notaris.nl/samen-verder