Samenlevingscontract

Samenlevingsvormen

Als u een vaste relatie heeft, zal er een keuze gemaakt moeten worden hoe u dat onderling wenst te regelen als u goed voor elkaar wilt zorgen.

Er is een aantal opties waar u uit kunt kiezen, dit zijn een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

Als u (nog) niet zit te wachten op een officiële registratie als partners, is ongehuwd samenwonen vandaag de dag een prima optie in Nederland. Voor belastingzaken worden samenwonenden vaak gelijk gesteld met gehuwden of als partner geregistreerden. Ook kunnen ongehuwd samenwoners elkaar aanwijzen als pensioengerechtigde voor het nabestaandenpensioen (ook wel partnerpensioen). Bij beide geldt dat vaak een notarieel samenlevingscontract als eis wordt gesteld om voor de Belastingdienst of een pensioenfonds als partners te worden aangemerkt.

Tijdens een vrijblijvend gesprek kunnen we samen met u bekijken wat bij u past en hoe u uw samenzijn het beste of eenvoudigste goed geregeld heeft.

Samenlevingscontract

Indien u kiest voor een samenlevingscontract, zult u samen na moeten denken over de inhoud van deze overeenkomst. De belangrijkste vragen hierbij zijn:

  • Hoe wensen we met elkaar om te gaan bij het einde van de relatie of bij overlijden van een van ons?
  • Willen we elkaar over en weer aanwijzen als pensioengerechtigde voor het partnerpensioen?

Maar ook uw vermogen, de inboedel en een mogelijk eigen onderneming verdienen aandacht in uw contract. En wat als u bijvoorbeeld een ongelijke investering in uw woning heeft gedaan, ook dan zijn er mogelijkheden om dit vast te leggen tussen uw beide.

Het is goed om te weten dat u door een samenlevingscontract niet elkaars erfgenamen wordt. Als u tevreden bent met de erfgenamen die de wet voor u aanwijst, kunt u een en ander (voorlopig) zo laten. Wilt u echter elkaar als erfgenaam aanwijzen, dan zal ieder van u ook een testament moeten opstellen.

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, dan staan wij u graag telefonisch of per e-mail te woord. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek van ongeveer een half uur kunnen we samen bekijken wat uw wensen zijn en hoe we die in uw persoonlijke samenlevingscontract zouden kunnen verwerken. Uiteraard kunt u ook eerst een brochure aanvragen, als u zich liever verder wilt inlezen in dit onderwerp.

Wilt u eerst een offerte opvragen, klik dan hier.

Bent u getrouwd, heeft u een geregistreerd partnerschap of woont u samen? Of heeft u plannen in die richting? Kijk dan eens op onderstaande website om te bepalen of uw gezamenlijke afspraken nog goed passen in uw huidige levenssituatie of welke samenlevingsvorm bij u past.

https://www.notaris.nl/samen-verder