Wat is een codicil en wat kun je erin regelen?

Hoewel het maken van een testament veel voordelen biedt, kunnen sommige zaken ook in een codicil geregeld worden. Een codicil is een zelfgeschreven testament en moet aan een drietal eisen voldoen. Het moet zelf (hand)geschreven zijn, het moet voorzien zijn van de datum waarop het stuk geschreven is, en uw handtekening moet eronder staan. In een codicil kunt u omschrijven welke sieraden, kleding of inboedelzaken u na uw dood wilt geven en aan wie. Duidelijk moet zijn welke spullen u bedoelt. Dus niet "alle sieraden" of "alle kasten", maar "de gouden ring met diamant" of "de antieke eiken klok die in de woonkamer hangt".
U kunt ook in een codicil omschrijven of u begraven wilt worden of gecremeerd. Geldbedragen en ook een auto kunt u niet met een codicil aan iemand geven. Dit moet u regelen in een testament. Als u al een testament heeft, is het handig om de notaris een kopie van uw codicil te geven. Die bewaart het dan bij uw testament zodat het niet kwijt kan raken. Dat is tevens ook het voordeel van het maken van een testament boven een codicil.
Een testament wordt bij de notaris bewaard in een brandvrije kluis en kan niet zomaar kwijtraken. Het testament wordt daarnaast geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register, zodat bij het overlijden altijd duidelijk wordt dat er iets geregeld is. Bij een codicil is dat allemaal niet zo, dat bewaart u zelf als u geen testament hebt gemaakt. Als iemand na het overlijden een codicil vindt en dit vervolgens vernietigt, dan weet niemand van het bestaan af en kan de laatste wens makkelijk omzeild worden. Andere voordelen van een testament zijn dat u ook andere dingen kunt regelen, zoals een executeur benoemen of een clausule dat alles van de eigen familie blijft en niet naar aangetrouwden kan gaan. Maar een codicil kan dus heel nuttig zijn om inboedel, kleding en sieraden te verdelen en om de wensen voor crematie of begrafenis duidelijk kenbaar te maken. Als u deze wensen ooit weer wilt wijzigen, schrijft u gewoon een nieuw codicil en vernietigt het oude. En dat is weer handig, dan hoeft u niet meteen uw hele testament te veranderen.