Al jaren gescheiden en dan toch de handtekening van uw ex nodig voor uw huis?

Ook al bent u al lang gescheiden, sommige mensen hebben nog jaren later opeens hun ex-partner nodig. Een vraag uit de praktijk:
"Mijn ex-vrouw en ik zijn al drie jaar geleden gescheiden en hebben toen een convenant getekend bij een advocaat. Alles is in goed overleg gegaan en mijn ex-vrouw heeft inmiddels een nieuwe huurwoning. Ik woon nog in het huis. Ik heb dat huis in mijn eentje gekocht voordat we gingen trouwen. We zijn later in gemeenschap van goederen getrouwd. Nu ik mijn hypotheek wilde gaan verhogen voor een verbouwing, zei de notaris dat er een akte van verdeling nodig is en dat mijn ex-vrouw daaraan mee moet werken, voordat ik de hypotheekakte kan tekenen. Waarom is dat nodig? Wij hebben verder geen ruzie en financieel is alles al afgewerkt."
Een akte van verdeling is nodig om volledig, juridisch eigenaar te worden van de woning. Door het trouwen in gemeenschap van goederen (zoals dat in de wet geregeld was vóór 1 januari 2018), is het huis indertijd gezamenlijk eigendom van u en uw ex-vrouw geworden. In het convenant zal omschreven staan dat de woning wordt toebedeeld aan u, maar blijkbaar is dit nooit in een notariële akte vastgelegd. Zeker omdat u het huis zelf hebt aangekocht en u bij het kadaster als enig eigenaar omschreven staat, is dit ook heel verwarrend. Het feit dat u tussendoor in gemeenschap van goederen getrouwd bent, wordt niet bij het kadaster geregistreerd, maar brengt wel mee dat uw vrouw ook recht had op de helft van de woning. Om na de scheiding weer juridisch volledig eigenaar te worden van de woning, is de akte van verdeling echt nodig. Ik begrijp dat dat een onaangename verrassing is na al die jaren. Daarom is het goed als zo snel mogelijk nadat de scheiding rond is, ook de akte van verdeling wordt getekend, zodat u niet nog jaren later de handtekening van uw ex-partner nodig hebt voor een verkoop of een hypotheek. Dit is overigens niet alleen van toepassing op mensen die getrouwd waren in algehele gemeenschap van goederen, maar ook op mensen met huwelijkse voorwaarden die samen eigenaar waren van een huis en samenwoners met een gezamenlijk huis. Om later problemen te voorkomen, kunt u dit maar beter zo snel mogelijk na de scheiding regelen. Zeker als de verhoudingen niet meer zo goed zijn, moet je er toch niet aan denken dat je opeens je ex-partner weer nodig hebt voor deze akte en alles wat daarbij komt kijken. De akte van verdeling is dus eigenlijk het sluitstuk van de scheiding als er een huis bij betrokken is.