Scheiding, verdeling en mediation

De notaris wordt ook steeds vaker ingeschakeld door samenwoners die uit elkaar gaan en bij echtscheidingen. Wij kunnen u adviseren bij het afwikkelen van uw scheiding, u kunt hier terecht voor mediation, en ook een akte van verdeling kunnen wij voor u opstellen. Onze notaris Yvonne Cox-Vleeshouwers en kandidaat-notaris Kika Ham-van Herpen zijn als scheidingsbemiddelaar aangesloten bij de notariële vereniging voor scheidingsbemiddelaars, de VMN.

Scheiding en verdeling

Indien u samen met uw partner eigenaar bent van een woning, een stuk grond hebt of bijvoorbeeld aandelen in een BV, dan hebt u bij scheiding vaak een notariële akte van verdeling nodig. Als het huis verkocht wordt aan andere mensen is dit niet het geval, maar als één van u beiden in het huis wil blijven wonen (en dus ook eigenaar wil zijn), zal het verdeeld moeten worden. In het convenant worden hier meestal afspraken over gemaakt. Samenwoners die uit elkaar gaan kunnen dit meestal zelf afspreken en hebben meestal geen convenant. Maar met het convenant alleen is dus niet alles geregeld. Er is bij onroerend goed en aandelen op naam ook een akte van verdeling en levering nodig, waarmee de eigendom juridisch overgaat op degene die het huis of de aandelen overneemt. Deze notariële akte van verdeling wordt ook ingeschreven bij de registers in het kadaster. Het convenant kunt u vergelijken met de koopakte die u bij aankoop van een woning bij de makelaar ondertekent: het convenant legt net als de koopakte de afspraken vast; met de akte van verdeling gaat de eigendom pas werkelijk over. Het is ten eerste fiscaal gezien belangrijk dat dit snel na de scheiding gebeurt, maar ook emotioneel is het goed hier niet te lang mee te wachten. De meeste mensen zullen er een paar jaar na de scheiding geen zin in hebben om nog een handtekening te moeten vragen van hun ex-partner, als ze het huis willen verkopen.
Wilt u meer informatie over een akte van verdeling, dan kunt u altijd contact opnemen voor het maken van een afspraak voor een adviesgesprek. Wij zetten uw persoonlijke situatie voor u op een rij en geven een advies dat bij uw situatie past. Zo’n gesprek (ongeveer een half uur) is gratis en vrijblijvend.

Wilt u eerst een offerte opvragen, klik dan hier.

SCHEIDING EN MEDIATION

Bij een scheiding spelen emoties een grote rol. Zonder deze emoties uit het oog te verliezen, kan de notaris/scheidingsbemiddelaar en mediator, u adviseren bij het opstellen van een ouderschapsplan, het berekenen van alimentatie, het maken van een scheidingsconvenant, het regelen van de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden, het verdelen van alle gezamenlijke goederen, pensioenen en het begeleiden van dit hele traject. Wij hanteren hierbij de algemeen zeer vaak gehanteerde methode waarbij eerst gesproken wordt over de scheiding zelf, dan over de eventuele kinderen en daarna pas over het financiële gedeelte. Het maakt hierbij niet uit of u getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt, een samenlevingscontract of helemaal niets geregeld hebt. In al deze situaties kunnen wij u begeleiden, al is het traject wel voor alle gevallen verschillend.

Wilt u meer informatie over scheiding via de notaris of over het maken of aanpassen van een ouderschapsplan of convenant, dan kunt u altijd contact opnemen voor het maken van een afspraak voor een adviesgesprek. Wij zetten uw persoonlijke situatie voor u op een rij en geven een advies dat bij uw situatie past. In het geval u mediation/bemiddeling wenst, is het belangrijk dat u deze afspraak gezamenlijk heeft, zodat beide partijen tegelijk en gelijk geïnformeerd worden. Zo’n eerste gesprek (ongeveer een half uur) is gratis en vrijblijvend. Natuurlijk kunt u ook een brochure aanvragen als u eerst wat meer wilt lezen.

Wilt u eerst een offerte opvragen, klik dan hier.