Voogdij

U wilt er liever niet bij stilstaan, maar er bestaat een kans dat u als ouders samen komt te overlijden, terwijl uw jonge kinderen alleen achterblijven. Toch is het belangrijk om na te denken over wie u de zorg van uw kinderen in dat geval wenst toe te vertrouwen.

Wilt u geen testament maken maar wel een voogd benoemen, dan kunt u dit regelen (met uw DigiD) in het voogdijregister via
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Voogdij/Paginas/Aanwijzen-voogd-(formulier).aspx

Als u namelijk niets regelt voor uw kinderen, zal de kantonrechter in een dergelijke situatie beslissen wie voogd wordt over uw kinderen (tenzij u dat in het voogdijregister bij anders heeft geregeld). Dat zou kunnen betekenen dat de rechter iemand aanwijst die de kinderen op een heel andere manier gaat opvoeden dan u zou wensen. In een testament kunt u zelf bepalen wie u als voogd wenst te benoemen. U kunt in het testament ook een reservevoogd aanwijzen en bepalingen/wensen rondom de voogdij opnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen dat uw kinderen samen moeten blijven, mochten ze onverhoopt binnen een ander gezin worden opgevoed.

Een voogdijbepaling wordt vaak gecombineerd met een bewindbepaling. Door het instellen van een bewind regelt u dat uw kinderen vanaf hun 18e nog niet zelf hun erfenis kunnen beheren. Tot een door u gekozen leeftijd is er dan iemand die op het vermogen van de kinderen past. Op die manier kunnen ze op hun 18e bijvoorbeeld niet gaan feesten van de erfenis, terwijl u had bedacht dat ze dat geld goed voor een studie konden gebruiken.

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, dan staan wij u graag telefonisch of per e-mail te woord. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek van ongeveer een half uur kunnen we samen bekijken wat uw wensen zijn en hoe we die in uw persoonlijke testament zouden kunnen verwerken. Uiteraard kunt u ook eerst een brochure aanvragen, als u zich liever verder wilt inlezen in dit onderwerp.

Wilt u eerst een offerte opvragen, klik dan hier.