Notaristip: trouwen en samenlevingscontract is niet hetzelfde!
Als notaris probeer ik ook een rol in de maatschappij te vervullen die u misschien niet altijd verwacht. Ik ben op zoek naar zingeving in mijn werk en vind voldoening in het helpen van mensen, door zaken samen goed te regelen. De laatste tijd merk ik steeds vaker dat ik ook een belangrijke functie heb in het beschermen van mensen tegen zichzelf of de goede bedoelingen van hun partner.
Veel jonge mensen die ik aan mijn tafel ontmoet, dromen van een leven samen met hun partner. Veel mensen trouwen niet meer, maar vinden een samenlevingscontract voldoende. Ze kunnen allebei (financieel) voor zichzelf zorgen en de overheid verwacht dat ook van hen. Misschien heeft u bijvoorbeeld gelezen dat de duur van de partneralimentatie van 12 jaar in de meeste gevallen nog maar 5 jaar verplicht wordt voor gehuwde paren. Dit wetsvoorstel is onlangs door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen.
Ik hoor in mijn gesprekken met mensen die gaan trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaan) of samenwonen, dat ze toch andere keuzes maken zodra ze kinderen krijgen. Een van hen, nog steeds vaak de vrouw, wil bijvoorbeeld vaak minder gaan werken bij de geboorte van een kind. Maar ik zie ook dat velen zich niet realiseren dat diegene dan ook veel minder pensioen opbouwt. Als ze niet getrouwd zijn heeft diegene ook geen recht op alimentatie, ook niet voor 5 jaar.
Bij mensen die getrouwd zijn, is er in de wet wel een regeling opgenomen voor het delen van pensioen bij scheiding en dus ook voor alimentatie. Bij samenwoners is in de wet voor deze situatie niets geregeld. In een samenlevingscontract is een dergelijke regeling wel af te spreken.
Nu ongeveer 40% van de huwelijken eindigt door een scheiding en de samenwoonrelaties nog vaker door een breuk eindigen, hoop ik dat mensen goed nadenken, voordat ze beslissen om minder te gaan werken om voor kinderen te gaan zorgen of het huishouden te doen.
Ik heb het dan nog niet gehad over de situatie dat iemand komt te overlijden. Samenwoners zonder testament zijn geen erfgenamen van elkaar. Dit is met een testament allemaal goed te regelen.
Regel dus goed voor jezelf dat je niet onverzorgd achterblijft bij een scheiding of een overlijden. Praat met elkaar, maak bewuste keuzes. Bij een huwelijk of in een samenlevingscontract en door het maken van testamenten is vrijwel alles goed te regelen.
(Y.E. Cox-Vleeshouwers, Rosbode juni 2019)