Afwijken derdentarief erfbelasting niet eenvoudig

Maandag 10 september 2018

Belasting betalen hoort erbij, maar niet veel mensen betalen graag belasting. Dat geldt zeker ook voor de erfbelasting, die vrijwel constant onder vuur ligt van erfgenamen en van allerlei deskundigen op dit terrein. Desondanks is het realiseren van gunstiger belastingtarief bij erfenissen soms ingewikkeld.

Er zijn zoveel situaties denkbaar waarin het gevoel zegt dat een gunstiger tarief goed verdedigbaar is. Bijvoorbeeld in het geval een achternicht die voor een belangrijk deel door een oudtante is opgevoed en door die tante tot erfgenaam is benoemd. De aanslag erfbelasting die dan op de mat valt is berekend naar het derdentarief, met een vrijstelling van slechts € 2.147 en een belastingpercentage van 30% voor de eerste € 123.248 en 40% over het meerdere. Het verweer dat de relatie tussen de oudtante en de achternicht meer een oma-kleinkind relatie is geweest, doet daaraan niets af.

Wilt u meer weten over erven en schenken tegen zo gunstig mogelijke belastingtarieven? Bel ons voor het maken van een afspraak.