Welkom op de website van

Hoffspoor Notarissen Rosmalen

Een (rolstoel)toegankelijk en vriendelijk notariskantoor gevestigd in Rosmalen, gemeente 's-Hertogenbosch. U bent bij ons van harte welkom. Wij zijn thuis in alle notariële rechtsgebieden. Ons kantoor kan u dan ook behulpzaam zijn op het gebied van familie- en relatieaangelegenheden, de aankoop van een woning of bedrijfspand (al dan niet met hypotheek) en ondernemingszaken. Ook voor estate planning en mediation kunt u bij ons terecht. Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen betekenen? Dan nodigen wij u graag uit om tijdens een vrijblijvend gesprek uw situatie door te nemen. Uiteraard bent u ook vrij om een offerte aan te vragen of uw vraag telefonisch of per e-mail aan ons voor te leggen.
Graag tot ziens!

 

 

Relaties en Familie
Wat als u vlak na elkaar overlijdt?

De vakantietijd loopt weer bijna ten einde. Gelukkig komt bijna iedereen met het hele gezelschap veilig thuis. Maar ik vind dat er opvallend veel berichten in de krant staan over mensen die verongelukken tijdens de reis, op het water, tijdens een bergwandeling. Kleine berichten in de krant met een groot drama dat erachter zit. 
Ook hier aan tafel komt vaak de vraag naar voren wat er moet gebeuren als meer of alle leden van het gezin overlijden. Wie mag dan de nalatenschap erven? En wat als het hele gezin overlijdt, maar niet iedereen tegelijk?

In de wet is de regel vastgelegd dat als bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk niet kan worden vastgesteld wie van de inzittenden als eerste is overleden, zij geacht worden tegelijk te zijn overleden. Maar als bijvoorbeeld de vader en de kinderen van een gezin bij een ongeluk op slag dood zijn en de moeder nog twee dagen in coma ligt en dan overlijdt, wie erven er dan?

Als deze mensen geen testament hadden (en geen kleinkinderen) en wel getrouwd waren, dan erft de moeder eerst van de vader en ook van de kinderen. Na die twee dagen erven de ouders, broers en zussen van de moeder. Zij erven dus ook het vermogen van de vader. Zelfs als de moeder maar enkele minuten later zou overlijden, is dit het geval.

Misschien herinnert u zich ook een geval van enkele jaren geleden. Een jong stel, net getrouwd, geen testamenten gemaakt, krijgt op reis een voedselvergiftiging. Eén van de twee overlijdt een half uur vóór de ander. De familie van de laatste erfde alles. De rechter redeneerde dat deze mensen een testament hadden kunnen maken. Nu ze dat niet gedaan hadden, verliep de vererving volgens de wet en kreeg de familie van de laatstoverledene alles, ook al duurde de overleving maar een half uur en was het huwelijk pas een paar weken oud. 

Door het opnemen van een "rampenclausule" in een testament kunt u dit voorkomen. U kunt opnemen dat in een dergelijk geval beide families erven. Of u kunt natuurlijk voor dat geval ook iemand anders of een goed doel aanwijzen als erfgenaam.
 

Lees meer